Fackligt ansluten

Du har säkert hört talas om att det är bra att vara fackligt ansluten som anställd. Ett fackförbund arbetar för dina villkor och rättigheter som anställd och kan hjälpa dig om du skulle hamna i oenigheter med din arbetsgivare. Fackets position och makt är starkare ju fler som är medlemmar, vilket innebär större möjligheter att påverka arbetsvillkoren, så det är en av alla anledningar till att det är en god idé att bli medlem.

Att gå med i facket är väldigt enkelt idag, tack vare att många ansökningar om medlemskap sker på nätet, som via till exempel https://fackforbund.nu/. Därefter blir du kontaktad av fackförbundet med avtal och mer information, antingen genom att du blir uppringd eller att du får det hemskickat. Vilket fackförbund du ska välja beror på vilket arbetsområde du är verksam inom – fackförbund består nämligen av flera fackföreningar inom samma branschområde där arbetare gått ihop för att komma överens om vissa saker. Du kan antingen söka på nätet efter olika fackförbund inom ditt arbetsområde, alternativt höra dig för med dina kollegor på din arbetsplats och vilka fackförbund de är medlemmar i.

Det har många fördelar att vara fackligt ansluten och en majoritet av de yrkesverksamma i landet har idag medlemskap i olika fackförbund. Till vardags kanske inte medlemskapet märks särskilt väl men det blir ovärderligt om en tvist skulle uppstå på din arbetsplats där du behöver fackets stöd och hjälp. Som enskild arbetstagare hamnar man lätt i underläge gentemot arbetsgivaren och att ha facket i ryggen är då både tacksamt och tryggt.
Bland fackets viktigaste uppgifter finns även att arbeta för god löneutveckling, arbetstider, semester och arbetsförhållanden i kollektivavtal. Kollektivavtalen gäller sedan för alla på företaget och inte bara de fackligt anslutna. Som medlem i facket får du även ta del av olika förmåner, rabatter och erbjudanden såsom medlemsförsäkringar och bra lånevillkor.